Top 30 Hari Raya video commercials in Malaysia 2019

Which are the most popular Hari Raya video ads on YouTube in Malaysia? Local brands like RHB Bank, TNB, Maxis are topping the chart!

Similar to the top 20 Chinese New Year video ad in Malaysia earlier, let's compile the top performing Hari Raya video commercials this year.

Here are the criteria of how the videos are shortlisted:
  • The video must be intended for the Malaysia market.
  • The video must have at least 100K views on YouTube.
  • Other media platforms like Facebook are not considered here.
Instead of the number of views, we are ranking the videos by Like Ratio (the ratio of likes vs dislikes on a particular YouTube video) instead. For example, if there are 95 likes and 5 dislikes on a video, the Like Ratio is 95% in this case.

As long as the engagement rate is high, Like Ratio could be the best way to gauge whether the commercial is well-received by the public.

Top Raya video ad in Malaysia 2019

This time around, we split the charts into 2 categories:
  • Top 20 Raya Video Ads with more than 1M views on YT
  • Top 10 Raya Video Ads with less than 1M views on YT
Guess what? Local brands like PLUS, RHB Bank, Petronas are consistently ranked in the top 5 for both the CNY and Raya rankings. It is definitely not easy to keep producing commercials that deliver the brand message at the same time appealing to the mass audience.

All the statistics of YT Views and Like Ratio is updated on 3 June 2019 (the eve of Hari Raya) so the numbers could be different by the time you read this.

Top 20 Raya Video Ads (>1M views on YT)


#1. RHB Group Raya 2019: Ketepikan Segala Perbezaan


YT Views: 6.1M+
Like Ratio: 98.6%

Filem ini adalah berdasarkan kisah benar dan menyentuh hati seorang cikgu dan anak muridnya. Ia membuktikan bahawa kemajuan berlaku jika kita semua berusaha untuk mengetepikan segala perbezaan yang memisahkan kita. Ucapan tulus ikhlas daripada kami di RHB, Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin buat semua!

#2. TNB Raya 2019 - Konvoi Epik Fantastik


YT Views: 4.5M+
Like Ratio: 98.5%

Standard laa kalau berkonvoi tu mesti pergi beraya 3-4 rumah sehari, makan-makan, jumpa saudara-mara. Tapi konvoi ni... bukan biasa-biasa punya!

#3. Maxis Iklan Raya 2019 | Deria Takbir


YT Views: 1.8M+
Like Ratio: 98.0%

Takbir Raya pasti dinanti semua, namun ada yang tidak berpeluang menghayatinya. Buat anda yang berlainan pendengaran, aplikasi Deria Takbir direka untuk anda turut bersama melagukan takbir di Aidilfitri ini.

#4. #PETRONAS Raya 2019 – Rendang SoRaya


YT Views: 5.1M+
Like Ratio: 97.2%

Air tangan ibu tiada tandingannya. Mampukah Soraya menandingi keistimewaan resipi rendang tradisi ibunya? Selamat Hari Raya daripada PETRONAS.

#5. Tumpang - PLUS Raya Aidilfitri 2019 #IkhlasDaripadaPLUS


YT Views: 2.9M+
Like Ratio: 97.2%

Dah nasib! Nak balik raya tertinggal bas pulak dekat R&R. Siapa agaknya yang Amir boleh tumpang nak balik raya ni?

#6. Iklan Raya MR.DIY 2019: Tetamu VVVVIP Haji Bakhul


YT Views: 2.3M+
Like Ratio: 96.6%

Hmmm siapa sebenarnya tetamu VVVVIP Haji Bakhul nih? Saksikan jugak dilema Lebu & Lebi menguruskan Rumah Terbuka Raya Haji Bakhul tahun ni…hihi!
-----
Hmmm who is actually Hajj Bakhul's VVVVIP guest? Watch Lebu & Lebi dilemma in managing Haji Bakhul Open House this year ... hihi!

#7. KFC Original Series: Raya Selamba


YT Views: 1.4M+
Like Ratio: 96.0%

Jom layan lagu Raya sedap hingga menjilat jari daripada The Venopian Solitude dengan hidangan KFC sebagai alat muzik. Semoga Raya kita lebih selamba. #rayaselamba

#8. Iklan Raya 2019: Grab kembara masa dalam #BuangBalikRaya


YT Views: 1.2M+
Like Ratio: 96.0%

Masa Hari Raya, ramai datang menziarahi kita.
Kadang-kadang, krisis pun datang ziarah.

Iedil-fitri ini, jom kita ziarah iklan-iklan popular bersama Grab dan selesaikan krisis-krisis ini. Bila raya lebih senang, anda boleh luangkan lebih masa meraikan bersama keluarga.

Cuba teka ke manakah Iedil telah ziarahi.

#9. McDonald's Anugerah Guru Inspirasi 2019


YT Views: 2.4M+
Like Ratio: 95.9%

TAHNIAH kepada 25 penerima Anugerah Guru Inspirasi 2019! Dan SYABAS kepada lebih daripada 7,500 guru yang dicalon oleh warga Malaysia untuk Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s 2019.

Setiap insan yang cemerlang, lahirnya dari guru yang LUAR BIASA! Terima kasih cikgu di atas komitmen and dedikasi anda mendidik anak bangsa!

#10. Raya Kuasa 7 - Iklan Astro Raya 2019


YT Views: 2.9M+
Like Ratio: 95.1%

Mengisahkan keluarga Apai, yang setiap seorang daripada mereka ingin menunjukkan kehebatan masing-masing bila berkumpul bersama. Namun, krisis kehilangan menyatukan mereka dan membuat mereka sedar bahawa semua orang cukup sempurna seadanya.

#11. Iklan Raya Yakult 2019: Geng Sakat Raya 2


YT Views: 1.1M+
Like Ratio: 94.9%

Tak habis - habis kerenah Geng Sakat Raya ni. Tapi kali ni dah bertambah seorang. Ha~ lagi meriahlah Raya tahun ni kan?

#12. F&N Teman Sejati


YT Views: 1.9M+
Like Ratio: 94.1%

Ramadan Karem memori kembali
Kenangan indah penuh beerti
Saat bersama bermakna sekali
Teman sejati kukuh di hati

#13. Hero Setulus Ikhlas - Iklan Raya Rangkaian Televisyen Media Prima 2019


YT Views: 1.2M+
Like Ratio: 94.1%

Iklan Raya ini mengisahkan tentang aktiviti harian Amir dan Atoknya, Pak Din di sebuah kampung. Pak Din seorang peniaga kedai runcit yang ramah. Amir seperti kebanyakan kanak-kanak meminati kuasa luar biasa dan mempunyai impian menjadi seorang ‘superhero’.

Namun, apabila sesuatu terjadi pada kedai runcit Atoknya, barulah Amir sedar bahawa kuasa luar biasa itu sebenarnya ada pada Atoknya sendiri dan penduduk kampung.

#14. #MariBerCarousell – Don't Repeat What You Did Last Raya!


YT Views: 4.6M+
Like Ratio: 93.8%

Jangan ulang apa yang anda buat Raya lepas! Sambut Hari Raya dengan lebih meriah! Jual je barang-barang lama di dalam rumah anda, untuk beli yang baru! Dapatkan duit raya extra dengan let-go barang-barang dalam rumah anda. #CarousellMY

#15. Digi Raya 2019: #HeroRealiti


YT Views: 1.0M+
Like Ratio: 90.8%

Bila impian bertemu dengan alam maya, tidak ada yang mustahil bila adanya usaha. Ikuti kisah Md Zin, seorang #HeroRealiti yang telah berjuang dari Alam Maya hingga ke pagi Raya dengan Rangkaian Terbesar di Malaysia.

#16. Episod 1 - Makna Ramadan


YT Views: 1.7M+
Like Ratio: 87.6%

Buat pertama kali, adik Ramadan berpuasa.
Ikuti bagaimana dia mempelajari makna sebenar bulan Ramadan.

Watch Episode 2 here

#17. Seribu Erti Kesyukuran | CIMB Raya 2019


YT Views: 4.1M+
Like Ratio: 85.3%

Terciptanya sebuah impian bermula dengan rasa kesyukuran. Saksikan kisah makna di sebalik kesyukuran antara seorang ibu dan anak ketika menyambut lebaran.

#18. Dutch Lady Edisi Ramadan | Cabaran Puasa Moden


YT Views: 3.4M+
Like Ratio: 84.6%

Lengkapkan juadah bersahur dan berbuka puasa dengan rasa kurma sebenar yang memberi tenaga dan ekstrak ros bandung yang memberi kesegaran.

Raikan bulan yang mulia ini bersama keluarga dan Dutch Lady Edisi Ramadan.

#19. Pizza Hut Malaysia - Syukur Sepanjang Jalan


YT Views: 1.0M+
Like Ratio: 84.3%

It can be tough to count your blessings when things don’t seem to go your way, but #PizzaHutMalaysia is here to help you bersyukur panjang, berbuka senang.

Come and berkenduri kendara with #PizzaHutMalaysia for Raya with the NEW Roasted Ayam Berempah. Bring your family and friends and sama-sama we celebrate, jom ah!

#20. Watsons Raya 2019 - Ada Hati, Raya Menjadi-Jadi


YT Views: 4.5M+
Like Ratio: 83.6%

Ayda Jebat? Kuda putih? Kucing merajuk? Balik istana time Raya? Shhhhhh..... Jom kita biarkan Ayda ceritakan perjalanan balik kampung MAGIKALVAGANZA dia kat korang!


Top 10 Raya Video Ads (<1M views on YT)


#1. Project Eid | Axiata Raya 2019


YT Views: 953K+
Like Ratio: 97.7%

When Adila finds out her brother is unable to celebrate Raya with the family, she and her drone come up with a clever plan. Adila proves that with ingenuity and heart, technology can be used to advance connections no matter the distance.

#2. Raya Macam Tak Raya | Perodua Aidilfitri 2019


YT Views: 676K+
Like Ratio: 97.0%

Makin lama, sambutan makin hambar, makin hilang mood Raya… tapi kenapa ye? Jom tengok #PeroduaRaya2019. Salam Aidilfitri!

#3. Daikin Raya 2019: Drumstick


YT Views: 222K+
Like Ratio: 96.4%

Nak kahwin masa raya tetapi keluarga tidak setuju? Apa agaknya yang akan terjadi?

#4. Iklan Raya Adabi 2019 | Pak Duan & Calon Menantu


YT Views: 858K+
Like Ratio: 96.1%

Kita akan buat apa saje untuk menang hati mak mertua ye dok tak kisah lah kalau ada mesin masa sekalipun kita balun aje sampailah mak mertua kita suka. Tapi kan sampai mana aje limitasi mesin masa yang boleh si Kassim Jumaat nih gunakan?

kalau korang dapat putarkan Masa, apa yang korang akan buat?

#5. Setia Raya TVC 2019 | Setia Sepakat, Ikatan Erat


YT Views: 696K+
Like Ratio: 94.8%

Whether it’s the warmth of giving it, or the joy of receiving it, no Raya is complete without Duit Raya. But is there more to this tradition? Or is it simply just the content that is of value?

#6. #GamudaLand Raya 2019 - EID


YT Views: 302K+
Like Ratio: 94.3%

In our differences, there is strength. In our similarities,
there is hope. In our unity, there is love.
This video was inspired by the strength of our Enabling
Academy graduates. May we continue to discover that in our
differences, there lies similarity.
Eid Mubarak from all of us at Gamuda Land.

#7. Toyota Raya 2019 - Pulang Kembali


YT Views: 246K+
Like Ratio: 93.6%

Nak Raya tapi asyik tak menjadi. Dapatkah Irwan merungkai misteri Raya kali ini? Jom ikuti Irwan dalam perjalanan #pulangkembali demi yang tersayang.

#8. Yeo's Raya Bergaya 2019


YT Views: 238K+
Like Ratio: 93.5%

Nak tahu macam mana nak menang Proton X70 & duit raya?

#9. Tune Talk Raya 2019 : #ResipiRayaTuneTalk


YT Views: 972K+
Like Ratio: 93.2%

Kalau cerita pasal adik beradik ni, tak sah kalau tak bergaduh dari kecik sampai la dah besar. Tapi orang tua selalu pesan, air dicincang tak akan putus. Jom kita saksikan cerita Kak Siti dengan Mila ni

#10. Iklan Raya Mitsubishi 2019 - Rumah Nenek | #Raya2019


YT Views: 109K+
Like Ratio: 92.1%

Iklan raya yang menceritakan perjalanan hidup sering membawa kita menempuh pelbagai detik manis dan pahit. Sejauh mana kecekalan mampu membawa kebahagiaan, dan sejauh mana kita mampu kembali ke titik asal di akhirnya.

Ada yang mampu merancang dan menyusun detik Syawal indah nanti, namun ada yang hanya tersenyum berbekalkan secebis memori.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin.


  • [message]
    • What about you, which one is your favourite? 
      • Do leave a comment below if we missed out any great local Raya video commercials on YouTube.

COMMENTS

 
Name

adex,2,adobe,1,advertising,25,analytics,1,animation,3,beauty,9,bmw,4,book,1,brand,1,case,20,cinema,1,clinique,1,comic,1,contest,8,cooking,1,creative,36,creator,17,design,3,ecommerce,4,email,2,facebook,16,finance,2,gaming,1,getresponse,2,google,8,guardian,1,guest,1,how-to,19,indonesia,1,influencers,15,infographic,3,insights,32,instagram,16,limelight,2,line,1,linkedin,3,live,1,loreal,4,malaysia,37,marketing,67,mcdonalds,1,natures-way,1,news,16,newspaper,2,philippines,1,property,1,rakuten,1,retail,3,salon,3,search,2,singapore,2,smcase,8,soimjenn,2,sports,1,tiktok,7,tool,2,traditional,3,training,1,twitter,3,updates,4,video,32,vod,1,watsons,1,waze,4,website,2,wechat,1,whatsapp,2,youtube,21,
ltr
item
Silver Mouse: Top 30 Hari Raya video commercials in Malaysia 2019
Top 30 Hari Raya video commercials in Malaysia 2019
Which are the most popular Hari Raya video ads on YouTube in Malaysia? Local brands like RHB Bank, TNB, Maxis are topping the chart!
https://1.bp.blogspot.com/-Lv76SW0rBWI/XPan1PStcHI/AAAAAAAA748/2E7F4n2czCkNUpaVhJZmAzmAAB3pKvH5ACLcBGAs/s1600/top-raya-video-ad-malaysia-2019.png
https://1.bp.blogspot.com/-Lv76SW0rBWI/XPan1PStcHI/AAAAAAAA748/2E7F4n2czCkNUpaVhJZmAzmAAB3pKvH5ACLcBGAs/s72-c/top-raya-video-ad-malaysia-2019.png
Silver Mouse
https://blog.silvermouse.com.my/2019/06/top-30-raya-video-commercials-malaysia-2019.html
https://blog.silvermouse.com.my/
https://blog.silvermouse.com.my/
https://blog.silvermouse.com.my/2019/06/top-30-raya-video-commercials-malaysia-2019.html
true
6067153363637637332
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy